Jihadister advarede Foleys familie inden halshugning

Ekstremistiske islamister fra gruppen Islamisk Stat (IS) var angiveligt i kontakt med familien til den dræbte amerikanske journalist James Foley forud for henrettelsen af ham.

Ifølge en af Foleys tidligere arbejdsgivere havde Islamisk Stat truet med at dræbe journalisten i ugerne op til, at han blev halshugget.

- Vi kommunikerede med gidseltagerne, og der var på et tidspunkt en lydhørhed over for forhandlinger, der kunne føre til hans løsladelse, fortæller Philip Balboni, der er chefredaktør for nyhedssiden GlobalPost, som Foley skrev artikler for, inden han blev bortført i 2012.

- Kidnapperne stoppede så med at kommunikere med os og med familien, siger Balboni ifølge tv-stationen MSNBC.

Redaktøren oplyser, at den konkrete advarsel om, at Foley ville blive slået ihjel, kom, da USA indledte luftangreb på IS i det nordlige Irak.

- Det har vi ikke omtalt, men der var en kontakt med familien, efter at bombardementet begyndte. Her sagde de, at Jim (kælenavn for James, red.) ville blive henrettet.

- Vi håbede og bad til, at det ikke ville ske, og vi gjorde alt, vi kunne, for at kommunikere tilbage til dem, at Jim bare var en uskyldig journalist, der elskede det syriske folk, der forstod islam og kun ønskede at fortælle historien om det syriske folk, fortæller Balboni.

Direkte adspurgt, om de amerikanske angreb på IS i Irak kan sættes i direkte forbindelse med drabet på Foley, svarer redaktøren:

- Påbegyndelsen af bombningerne, som blev udført med meget god grund af vores regering, var måske det, der afgjorde Jims skæbne.

Balboni understreger dog, at Foleys familie ikke skyder skylden for sønnens død på præsident Barack Obama.

USA begyndte tidligt i august at bombe IS i det nordlige Irak for at forhindre et frygtet folkemord på religiøse minoriteter.

/ritzau/AFP