Jihadister tager kontrol over Iraks største dæmning

Krigere fra den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat har søndag overtaget kontrollen med den største dæmning i Irak, der ligger nordvest for byen Mosul.

Overtagelsen af dæmningen er blot én af flere sejre for Islamisk Stat i det nordlige Irak de seneste dage. Søndag hejste den islamistiske bevægelse også sit sorte flag over byen Sinjar, hvilket tvang tusindvis af indbyggere og flygtninge i byen til at flygte igen.

Det frygtes, at kontrollen over dæmningen kan give Islamisk Stat muligheden for at oversvømme flere større byer i området. Hidtil har jihadisterne i bevægelsen ikke skyet nogen midler for at opnå deres mål om at oprette et islamisk kalifat.

De kurdiske soldater, der hidtil har haft magten i flere af byerne i området, har taget flugten fra området. Det oplyser de kurdiske myndigheder selv til AFP.

- De væbnede kurdiske styrker har trukket sig tilbage til bjergområderne for at blive forstærket, lyder det fra en højtstående officer i den kurdiske hær.

Foruden en række byer og Mosul-dæmningen, har Islamisk Stat også vundet magten over et større olieområde, hvilket er det fjerde oliefelt, som gruppen opnår kontrol over.

Mange etniske minoriteter havde netop søgt tilflugt i byen Sinjar, fordi de håbede, at den stærke kurdiske hær kunne beskytte dem, men nu er mange af dem på ny drevet på flugt. De vil formentlig søge mod det kurdiske selvstyreområde i det nordlige Irak på grænsen til Tyrkiet.

- En humanitær tragedie udspiller sig i Sinjar, siger FN's topudsending i Irak, Nickolay Mladenov.

Sinjar huser normalt omkring 310.000 indbyggerne. FN vurderer, at op mod 200.000 af dem vil flygte fra Islamisk Stat.

Ifølge AFP skal den største shiamuslimske moské i området allerede være blevet ødelagt af de sunnimuslimske krigere.

Den kurdiske hær har på eget initiativ hjulpet Iraks regering med at tage kampen op mod Islamisk Stat i det nordlige Irak, efter bevægelsen har indtaget store områder af Irak over de senere måneder. Blandt andet er Iraks næststørste by, Mosul, nu under Islamisk Stats kontrol.

/ritzau/AFP.

 

Dagens Gossip