Joachim B. provokerer patientforeninger med luksus-snak

Han er kendt for at provokere, og nu har han gjort det igen.

Under de aktuelle forhandlinger om en reform af sygedagpengesystemet har Joachim B. Olsen, beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance (LA), kaldt en ny nedsat ydelse til langtidssyge for "luksus-kontanthjælp".

En udtalelse, der nu vækker harme hos flere patientforeninger og syge, skriver Avisen.dk.

- Han får det til at lyde som om, at den syge sidder på en thailandsk strandbar og drikker longdrinks på det offentliges regning. Det er langt fra tilfældet, siger Knud Kristensen, formand for Landsforeningen Sind, til Avisen.dk.

Joachim B. Olsens ordvalg undrer også Gigtforeningen, der har gjort sygedagpenge til en mærkesag.

- Vi ser det ikke som en luksus at være på kontanthjælp som syg og uafklaret. En syg har jo også regninger at betale for familiens livsførsel, siger Lene Witte, direktør for Gigtforeningen, til Avisen.dk.

Kritikken fra gigtsyge og sindslidende preller af på Joachim B. Olsen.

Han mener, at den nye sygeydelse er luksuriøs, fordi den syge ikke skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og fordi de øvrige kontanthjælpsregler heller ikke skal gælde for den nye kontanthjælpslignende ydelse.

- Det her er diffuse sygdomme. Det er jo en ydelse, der er lavet specifikt til, at ingen falder ud af sygedagpengesystemet, siger Joachim B. Olsen.

- Vi ved jo både fra Danmark og andre lande, at når der er et tidsloft på ydelsen, så er der nogle af dem, der falder ud, der rent faktisk kommer i arbejde, tilføjer han.

Ydelsen, som ifølge Joachim B. Olsen er luksuriøs, svarer til kontanthjælp.

En syg, der ikke kan få forlænget sine sygedagpenge, vil fremover få 10.500 kroner om måneden før skat, hvis vedkommende ingen børn har. I dag får en syg mellem 16.020 og 20.025 kroner om måneden før skat - børn eller ej.

I 2012 var der cirka 10.000 syge, der faldt ud af sygedagpengesystemet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

/ritzau/

 

Dagens Gossip