Jobvæksten fortsætter i USA

admin

|

03/07/2014

Dagens topnyheder

Der blev i juni skabt 288.000 nye arbejdspladser i USA, rapporterer det amerikanske arbejdsministerium. Det er langt over forventningen.

Den kraftige tilvækst i arbejdspladser uden for landbruget bekræfter, at der er en støt jobtilvækst i USA båret af en økonomisk fremgang.

Det er således femte måned i træk, at der er skabt over 200.000 nye arbejdspladser i USA.

Økonomer, som nyhedsbureauet Reuters havde spurgt, forudså, at jobvæksten i juni kun ville være på 212.000.

I Danmark bliver der taget godt imod den solide amerikanske jobrapport, og flere af de danske bankøkonomer roser rapporten i meget positive vendinger.

- Vi havde forventet en pæn jobrapport, men den viste sig i stedet at være bomstærk, konstaterer cheføkonom i Nykredit Ulrik Bie i en skriftlig kommentar.

Ifølge makroøkonom Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank vil man kunne se, at de positive tegn fra USA vil smitte af på dansk økonomi.

- Det er positivt for dansk økonomi, at USA er kommet op i gear igen. USA er vores fjerde største samhandelspartner, så når det går bedre for USA, så går det også bedre for Danmark.

- Den positive effekt bliver kun forstærket af, at en amerikansk økonomi i vækst også kan være med til at trække resten af Europa op, siger Mikael Olai Milhøj i en skriftlig kommentar.

Den opfattelse deles af makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank. Han vurderer, at de positive jobtal vil styrke den danske samhandel med USA.

- Mange danske virksomheder er meget afhængige af det store amerikanske eksportmarked - en fremgang i USA giver derfor øgede muligheder for at afsætte varer og skabe arbejdspladser, siger Kim Blindbæk i en kommentar.

Den amerikanske jobrapport viste samtidig, at arbejdsløshedsprocenten faldt til 6,1 procent fra 6,3. Økonomerne havde ellers ventet en uændret ledighed på 6,3 procent.

/ritzau/Reuters