Den tidligere amerikanske præsident er ramt af en særligt aggressiv form for prostatakræft, som han nu skal behandles for resten af sit liv.
Det vurderer Michael Borre, professor i urologi ved Aarhus Universitet og formand for Dansk Prostatacancer Gruppe, i et interview med TV 2.
Ifølge Det Hvide Hus har Biden fået en såkaldt Gleason-score på 9 ud af 10 – en score, der næsten aldrig gives, og som kun tildeles de mest alvorlige kræfttilfælde.
Det er derfor ikke en kræfttype, der kan helbredes, men snarere holdes nede med målrettet behandling.
Behandling kan forlænge livet
Et klassisk behandlingsforløb for denne type kræft begynder typisk med hormonbehandling, der skal hæmme kroppens testosteronproduktion og dermed bremse kræftens vækst.
I mange tilfælde indebærer det medicinsk kastration. Hvis sygdommen har spredt sig til andre dele af kroppen – altså metastaser – vil kemoterapi ofte også komme på tale.
Der er dog et vigtigt forbehold:
Patientens alder og generelle helbredstilstand spiller en afgørende rolle for, hvor effektiv og skånsom behandlingen kan være.
Joe Biden er i begyndelsen af 80’erne, og ifølge Borre var han allerede mærket i sommer, da han trak sig fra den amerikanske valgkamp.
“Han kan ikke kureres, men sygdommen kan lægges til ro,” siger Michael Borre og understreger, at det i Bidens tilfælde mere handler om kontrol end om helbredelse.
Ikke akut – men kronisk
Selvom sygdommen er aggressiv, betyder det ikke nødvendigvis, at døden står lige rundt om hjørnet. Forløbet kan strække sig over flere år, og prognosen for at forlænge livet er relativt god, så længe behandlingen virker – og bliver tålt.
»Hvis det er et klassisk forløb, så dør han ikke lige pludselig,« vurderer Michael Borre. Men kræften vil være der – altid.