Johanne Schmidt-Nielsen: Skam jer Danish Crown

Skrevet af admin

13/06/2014

Dagens topnyheder

Det er al ære værd, at slagteriarbejderne på Bornholm afviste Danish Crowns "revolver-tilbud", som ville tvinge dem ned i løn. Derfor blev slagteriet i Rønne reddet ved en aftale mellem slagteriarbejderne og Bornholms Regionskommune.

Sådan siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i sin tale til Folkemødet i Allinge på Bornholm.

- Det er ikke en perfekt aftale, men den er langt bedre end den, Danish Crown prøvede at true sig til. Og den er vigtig, fordi den viser, at det nytter at være modig. At det nytter at sige nej til revolveren. At det nytter at stå sammen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Så til jer slagteriarbejdere her på Bornholm: Godt gået.

Hendes udfald står i skarp kontrast til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Hun roste torsdag aftalen som en sejr for den danske model, hvor ansatte og arbejdsgivere bøjer sig mod hinanden, mens staten skød en million koner i projektet.

Johanne Schmidt-Nielsen kalder det derimod "håndører", hvad Danish Crown ville spare ved at lukke slagteriet, når selskabet sidste år fik et overskud over halvanden milliarder kroner.

- Særligt når konsekvensen er at sende 190 mennesker ud i arbejdsløshed på en ø, der i forvejen er hårdt ramt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun hæfter sig ved, at Danish Crowns tre topchefer tilsammen tjener 26 millioner kroner om året. Samtidig får koncernen 100 millioner kroner af staten i landbrugsstøtte.

- Betalt af alle jer. Af skatteborgerne i Danmark. Helt ærligt, det er da direkte uforskammet, siger hun.

Trods presset afviste slagteriarbejderne Danish Crown, siger hun.

- Slagteriarbejderne vidste godt, at deres job var på spil. Men de vidste også, at hvis de bare bøjede nakken, så ville deres kolleger på andre slagterier andre steder i Danmark være de næste. Så de stod fast, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/