John Kerry: Saudi-Arabien støtter fredsproces

Skrevet af admin

06/01/2014

Dagens topnyheder

Ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, støtter Saudi-Arabien hans indsats for at få løst konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

Kerry, som er på sit tiende besøg i Mellemøsten, siden han indledte processen, var søndag i Saudi-Arabien på et kort besøg. Her sikrede han sig kong Abdullahs opbakning, fortæller han.

- Jeg ønsker at takke majestæten for hans entusiastiske støtte til de forsøg, der bliver gjort med henblik på fredsprocessen, siger Kerry efter mødet med Abdullah, der fandt sted i et ørkenpalads uden for Riyadh.

Den saudiske konge stod bag et fredsforslag i 2002. Kerry roste under sit besøg udspillet, som han også tidligere har gjort. Han mener, at det vil føre til øjeblikkelig fred.

22 arabiske og 35 andre muslimske lande støttede planen og lovede, at de ville anerkende Israel, hvis landet trak sig tilbage og rømmede de områder, som den jødiske stat har holdt besat siden krigen i 1967.

Det ville åbne op for en palæstinensisk stat på Vestbredden og Gaza.

Kerry har tidligere opfordret Israel til at genoverveje forslaget fra 2002.

Palæstinenserne og israelere genoptog fredsprocessen sidste sommer på amerikansk initiativ. Det er målet, at en endelig aftale skal ligge klar inden for ni måneder.

Det er ellers ikke forsoning, israelere og palæstinensere har prædiket i medierne den seneste tid. Begge parter har offentligt betvivlet modpartens reelle intentioner i fredsprocessen.

Kerry sagde forleden, at der er fremskridt at spore i fredsprocessen mellem israelere og palæstinensere.

Den optimistiske udmelding faldt, efter at han de foregående dage havde holdt samtaler med begge parter.

Den amerikanske udenrigsminister afslutter sit besøg i Mellemøsten mandag.

/ritzau/AFP