John Kerry skaber håb om fred i Sydsudan

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry siger fredag, at han har fået lovning fra Sydsudans præsident, Salva Kiir, og oprørslederen Riek Machar på, at de stridende parter vil mødes ansigt til ansigt for at finde en løsning på borgerkrigen i landet.

På et møde med præsident Kir i Sydsudans hovedstad, Juba, slog Kerry fast, at den blodige borgerkrig, der har stået på i fire måneder, ikke må eskalere til folkemord og hungersnød.

- De ubeskrivelige menneskelige omkostninger, vi har set i de seneste måneder er uacceptable for det internationale samfund, siger Kerry, der er på rundrejse i Afrika.

Udenrigsministeren siger, at præsident Kir er "villig til at rejse til Etiopiens hovedstad, Addis Abeba, måske allerede i næste uge for at indlede forhandlinger med den etiopiske premierminister og forhåbentlig Riek Machar."

I løbet af fredag har Kerry haft en telefonsamtale med Machar, men ifølge nyhedsbureauet Reuters stod det uklart, om Machar ville dukke op til fredsforhandlingerne.

En embedsmand siger til Reuters, at Machar hverken afviste eller bekræftede sin deltagelse ved forhandlingerne.

Siden blodige kampe brød ud mellem præsident Kir og Riek Machars soldater i december er tusindvis af mennesker blevet dræbt, og mere end én million mennesker er blevet fordrevet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip