John Kerry vil forsøge at stoppe voldsspiral i Israel

Den amerikanske udenrigsminister John Kerry planlægger at rejse til Mellemøsten i et forsøg på at få standset den eskalerende vold mellem palæstinensere og israelere.

Den seneste uge har palæstinensere angrebet israelere ved en række episoder, og israelske sikkerhedsstyrker har i de fleste tilfælde besvaret volden med skud og dræbt de formodede gerningsmænd.

Alene tirsdag blev mindst tre israelere dræbt i Jerusalem

Datoen for Kerrys besøg kendes endnu ikke, men målet med turen er at forsøge at få lagt en dæmper på volden og komme "væk fra denne afgrund".

Det siger han i en tale på universitet Harvard.

Kerry mener, at volden skyldes frustration over, at der ikke er nogen tegn på ændringer i forholdet mellem palæstinensere og Israel.

- Du har den her vold, fordi frustrationen vokser (på palæstinensisk side, red.) og en frustration blandt israelere, der ikke ser nogen bevægelse (mod en to-stats-løsning, red.), siger Kerry.

Mindst syv israelere og 29 palæstinensere, deriblandt ti, som menes at have angrebet israelere, er ifølge nyhedsbureauet Reuters blevet dræbt.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, hasteindkaldte tirsdag regeringens sikkerhedsråd.

Ifølge kilder overvejer Israels regering at afskære palæstinensiske kvarterer i den østlige del af Jerusalem fra resten af byen. Kvartererne er hjemsted for flere af de personer, der har stået bag angrebene.

I en tale i parlamentet sagde Netanyahu, at palæstinenserne vil "bære skylden", hvis der sker en "forværring af sikkerhedssituationen på baggrund af tilskyndelse" fra den palæstinensiske ledelse.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip