Jordan vil udveksle IS-medlem med pilot

En talsmand for Jordans regering siger, at den er parat til at udveksle en fange fra Islamisk Stat (IS) med en jordansk pilot, der holdes som gidsel af den militante, islamistiske bevægelse.

- Jordan er parat til at frigive den fængslede Sajida al-Rishawi, hvis den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh bliver sat fri, og hans liv bliver skånet, siger talsmanden til Jordans statslige tv.

Sajida al-Rishawi blev dømt til døden i 2006 for et mislykket selvmordsangreb.

60 mennesker blev dræbt ved en række koordinerede bombeangreb mod tre hoteller i Jordans hovedstad 9. november 2005.

Rishawi overlevede angiveligt et selvmordsangreb, fordi hende bombebælte ikke eksploderede.

Den islamistiske gruppe havde tidligere udsendt en ny video, hvor Jordan blev truet til at frigive Sajida al-Rishawi. På videoen bliver også Japan advaret om, at et andet gidsel, Kenji Goto, vil blive dræbt.

- Japan er inde i et tæt samarbejde med Jordan om at få løsladt de to gidsler fra den ekstremistiske gruppe, siger den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida, efter at den tirsdag truede med at dræbe gidslerne inden for et døgn.

I videoen ses et foto af japaneren Kenji Goto, og en stemme siger, at han kun har "24 timer tilbage at leve i". Samtidig fremgår det af videoen, at den jordanske pilot "har endnu mindre tid".

På billedet holder Goto et foto af piloten, der hedder Maaz al-Kassasbeh.

Kenji Goto er journalist og har været holdt som gidsel med en anden japaner, Haruna Yukawa, som arbejdede for et sikkerhedsfirma. Han blev dræbt af IS i sidste uge.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip