Jordskælv i Nepal: Mindst 10 døde på Mount Everest

Dele af Base Camp på Mount Everest er begravet af sne fra laviner efter jordskælv i Nepal. Mindst 10 personer er døde, siger Nepals turistministerium ifølge Reuters.

- Tallet kan stige, og der kan være udlændinge og bjergguider (sherpaer, red.) blandt de dræbte, siger Gyanendra Shrestha fra ministeriet.

Sæsonen for bjergbestigning er netop gået i gang, og ministeriet vurderer, at der kan være over tusinde bjergbestigere på Mount Everest.

En anden talsmand for turistministeriet siger til Reuters, at myndighederne arbejder på højtryk for at finde ud af, hvor mange kvæstede og omkomne der befinder sig på bjerget.

Læs også: Dødstallet stiger: Mindst 876 erdræbt ved nepalesisk jordskælv

Men det er vanskeligt på grund af dårlig telefonforbindelse, særligt til de mennesker, der befinder sig højt oppe.

- Det er næsten umuligt at komme i kontakt med alle, siger talsmanden, Mohan Krishna Sapkota.

Nepalesisk politi oplyser til AFP, at mindst 876 er omkommet, efter at jordskælvet på 7,9 ramte Nepal lørdag formiddag dansk tid.

Ubekræftede kilder har tidligere lørdag rapporteret på Twitter, at camp 1 og camp 2 på Mount Everest skal være skyllet væk af laviner. Mange bjergbestigere savnes angiveligt.

Bjergbestigeren Daniel Mazur skrev, at hans hold er fanget i camp 1.

- Et kraftig jordskælv har netop ramt Everest. Basecamp er blevet alvorligt beskadiget. Vores hold sidder fanget i camp 1. Bed for alle, skrev han på Twitter ifølge AFP.

Den svenske bjergbestiger Robin Trygg siger til det svenske nyhedsbureau TT, at der kan være mange dræbte på den sydlige side af Mount Everest.

Tryggs nepalesiske bjergguider har været i radiokontakt med guider, der befinder sig på sydsiden af verdens højeste bjerg, og de melder, at op mod 80 personer kan være omkommet. Oplysningerne er ikke bekræftet, siger Trygg til TT.

Jordskælvet i Nepal er ifølge nyhedsbureauet Reuters det kraftigste i 81 år. Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip