Jordskælv ved Papua Ny Guinea udløser tsunamivarsel

Et jordskælv med en styrke på 7,5 ramte mandag formiddag lokal tid et område ud for Papua Ny Guineas nordøstlige kyst, oplyser USA's geologiske undersøgelser, USGS, der først anslog skælvet til at være 7,7.

Jordskælvet ramte 54 kilometer fra byen Kokopo, der er hovedby i ø-provinsen East New Britain, og ramte i 33 kilometers dybde. Det er det hidtil kraftigste jordskælv i verden i 2015.

Der blev umiddelbart efter udsendt et varsel om en mulig "farlig" tsunami, der kunne ramme op til 1000 kilometer væk. Men tsunamivarslet er blevet ophævet igen.

Der er heller ingen meldinger om tilskadekomne ved jordskælvet, der blev efterfulgt af et mindre efterskælv med en styrke på 5,7.

Fjerntliggende øer i Stillehavet - som for eksempel Hawaii - var ikke i fare for at blive ramt af tsunamien, der blev varslet til at have en højde op til tre meter.

Vidner i byen Rabaul beretter om rystelser, der varede i op til fem minutter. Folk søgte ud på gaderne, men der er ingen meldinger om tilskadekomne. Langt de fleste bygninger er lavet af træ og er i stand til modstå rystelserne.

Jordskælvet havde sit epicenter nord for Rabaul, der indtil 1994 var hovedby i provinsen. Men et kraftigt vulkanudbrud i 1994 begravede det meste af byen og tvang flertallet til at flytte.

Papua Ny Guinea ligger nord for Australien og grænser op til Indonesien mod vest. En tsunami dræbte i 2013 10 personer på Salomonøerne øst for Papua Ny Guinea, efter at et jordskælv på 8,0 ramte området.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip