Julen drukner i oversvømmelser for mange sydamerikanere

Skrevet af admin

25/12/2015

Dagens topnyheder

Oversvømmelser i dele af Sydamerika har tvunget næsten 150.000 mennesker til at forlade deres hjem og lagt en dæmper på fejringen af julen.

Flere af de værst ramte områder er erklæret i katastrofetilstand. Mindst fem mennesker er omkommet.

Værst står det til i Paraguay, hvor vandmasserne er steget de seneste dage, og omkring 130.000 mennesker er blevet evakueret.

Tre personer omkom tidligt torsdag morgen lokal tid, da et træ væltede ned over deres køretøj. Tidligere blev en kvinde dræbt, da et træ knækkede sammen og ramte hendes motorcykel i hovedstaden Asuncion.

Det nationale katastrofecenter melder om adskillige tilsvarende hændelser - dog uden dødelig udgang.

I omkring 125.000 boliger i Asuncion er strømmet gået, og redningsaktioner er i gang for at undsætte mange familier, hvis boliger er truet af en forhøjet vandstand i floden Rio Paraguay.

I de nordøstlige egne af Argentina oplever befolkningen de værste oversvømmelser i et halvt århundrede. Også her er elektricitetsforsyningen afbrudt mange steder.

Ifølge et lokalt medie har en 13-årig dreng i byen Corrientes mistet livet ved et elektrisk stød fra et strømkabel i drengens stormbeskadigede hjem.

I provinsen Entre Rios, hvorigennem der løber flere store floder, er mindst 10.000 personer evakueret. Værst ramt er Concordia, en by med cirka 170.000 indbyggere. Her regnede det uafbrudt natten til torsdag.

- Oversvømmelser var forventet som følge af El Niño (vejrfænomen, red.), men ingen havde troet, at det ville blive så voldsomt, siger byens borgmester, Enrique Crest.

Argentinas vicepræsident, Gabriela Michetti, rejste torsdag til den ramte region for at vurdere omfanget af ødelæggelserne og behovet for nødhjælp.

Onsdag erklærede Uruguay undtagelsestilstand for tre af landets nordlige provinser på grund af oversvømmelser. Torsdag nåede antallet af evakuerede op over 5000 på grund af en forværring af situationen.

/ritzau/AFP/