Juncker advarer mod at lukke EU's døre for Tyrkiet

Det vil være en fejl at suspendere forhandlinger med Tyrkiet om et fremtidigt EU-medlemskab, siger formanden for EU-Kommissionen, Jean Claude Juncker.

Men på nuværende tidspunkt kan Tyrkiet ikke blive medlem af EU, og da slet ikke hvis landet genindfører dødsstraf, siger han ifølge flere nyhedsbureauer.

Udtalelsen kommer, efter at Østrig har opfordret EU til at stoppe enhver snak med Tyrkiet om et fremtidigt EU-medlemskab.

Østrig mener, at Tyrkiet efter det fejlslagne kupforsøg i landet for tre uger siden er langt fra at leve op til de demokratiske standarder, der er gældende for EU.

Men Juncker mener ikke, at Østrig kan få opbakning fra de øvrige medlemslande.

- Hvis man giver Tyrkiet det indtryk, at EU - uanset hvad - ikke er klar til at optage Tyrkiet, vil jeg mene, at det er en alvorlig udenrigspolitisk fejl, siger kommissionsformanden.

Han anerkender dog, at Tyrkiet på nuværende tidspunkt ikke opfylder kravene for at blive medlem af EU.

- Især ikke hvis landet beslutter, som nogle har advaret om, at genindføre dødsstraffen. Det vil føre til, at forhandlingerne omgående afbrydes, siger Juncker.

Samme melding kommer fra den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier. Han siger torsdag aften ifølge Reuters, at hvis Tyrkiet genindfører dødsstraffen, vil det forhindre tyrkisk EU-medlemskab.

Onsdag sagde den østrigske kansler, Christian Kern, at han vil tage spørgsmålet op på et uformelt EU-topmøde i næste måned.

- Vi ved, at Tyrkiets demokratiske standarder er langt fra tilstrækkelige til at retfærdiggøre medlemskab, sagde Kern til den østrigske avis Die Presse.

Han betegner over for tv-stationen ÖRF forhandlingerne med regeringen i Ankara som "diplomatisk fiktion".

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip