Juncker afslører rokade i sin kommission senere onsdag

Den kommende EU-kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, vil i løbet af onsdag eftermiddag bekræfte hele sit hold til en kommende EU-Kommission, som siden skal godkendes af Europaparlamentet.

Desuden vil han bekræfte, hvilken post den senest indstillede kandidat, sloveneren Violeta Bulc, skal besætte.

Meget tyder på, at hun skal stå i spidsen for transport i stedet for slovakken Maros Sefcovic, som i stedet flyttes til den ledige post som kommissær for EU's energiunion.

På et direkte spørgsmål, om Bulc får posten som transportkommissær, svarer Junckers talsmand Margaritis Schinas.

- Det er helt sikkert noget, som Juncker overvejer. Men det er ikke noget, jeg vil sige noget om, før Juncker kommer med sin melding senere i dag, siger Margaritis Schinas.

Flere europæiske medier citerer anonyme kilder tæt på forløbet for, at Bulc skal være transportkommissær.

Rokaden og udskiftningen i den nye kommission sker, efter at Europaparlamentets industriudvalg og miljøudvalg i sidste uge afviste den slovenske kandidat og tidligere premierminister Alenka Bratusek.

Bratusek undersøges i hjemlandet for korruption i forbindelse med indstillingen til posten, og hun blev bredt kritiseret for svage og indholdsløse svar, da hun var i høring mandag 6. oktober.

EU-Parlamentet har desuden et problem med Ungarns kommissærkandidat Tibor Navracsics, som blev erklæret egnet som kommissær, men uegnet til porteføljen, der omfatter kultur, uddannelse, unge og medborgerskab.

Problemet omkring ungareren er endnu ikke officielt løst, men det ventes, at Juncker kommer med en justering af Navracsics' ansvarsområde og ad den vej stiller parlamentet tilfreds.

Den kommende kommissionsformand har heller ikke opgivet håbet om, at EU-Parlamentet kan stemme om en godkendelse af det samlede kommissærhold 22. oktober, så kommissionen kan indlede sit arbejde som planlagt 1. november.

/ritzau/

 

Dagens Gossip