Juncker afviser Putins dødsdom over kæmpe gasledning

Det store projekt om en ny gasforbindelse mellem Rusland og Europa via Sortehavet er slet ikke så dødt, som den russiske præsident, Vladimir Putin, erklærede forleden.

Det siger EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker torsdag efter et møde med Bulgariens premierminister, Bojko Borisov.

- Hvad angår South Stream, så arbejder EU og Bulgarien på at løse de aktuelle problemer. Disse problemer er ikke uoverstigelige, siger Juncker.

- South Stream kan bygges. Betingelserne er lagt frem for længe siden. Bolden er nu på russernes banehalvdel, siger kommissionsformanden.

Gasledningen skal bringe russisk gas via Sortehavet og Bulgarien til Syd- og Østeuropa.

Putin erklærede imidlertid tidligere på ugen projektet for dødt, da Rusland hævder ikke at have modtaget de nødvendige godkendelser fra Bulgarien.

Arbejdet med South Stream blev tidligere i år stoppet, efter EU havde anklaget den bulgarske regering for at bryde konkurrencereglerne.

Den vigtigste indvending er, at den russiske gasgigant Gazprom vil levere gassen og samtidig bygge og drive gasledningen gennem Bulgarien til det sydlige og østlige Europa.

EU forbyder, at det samme selskab kan stå for både gasleverancerne og transporten.

- Vi ønsker, at energien skal flyde til Bulgarien og til hele Europa, og vi vil ikke acceptere afpresning i energispørgsmål, siger Juncker.

I EU-kredse har der været stor bekymring for, at Rusland med South Stream ville få en alt for dominerende rolle i europæisk energiforsyning.

Men projektet har været set på med velvilje i blandt andet Bulgarien, Ungarn, Italien og EU-ansøgerlandet Serbien, fordi det vil fjerne den risiko, som russiske gasleverancer gennem Ukraine udgør.

Under tidligere politiske kriser mellem Rusland og Ukraine har Moskva afbrudt leverancerne til Ukraine og forstyrret forsyningen af gas til Øst- og Sydeuropa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip