Juncker bruger forkert pris for dansk grænsekontrol

Da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, fredag holdt pressekonference, slyngede han nye beregninger ud for, hvor meget den danske grænsekontrol koster EU.

Men tallene er misforstået og brugt forkert, siger den danske tænketank Cepos til Politiken.

På pressemødet lød det, at grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige indtil videre har kostet 300 millioner euro. Mens grænsekontrollen mellem Danmark og Tyskland har kostet 90 millioner euro.

Oplysningerne stammer imidlertid ikke fra Junckers egne beregninger, men fra en avisartikel med beregninger fra den danske tænketank Cepos.

Politiken skriver, at der ifølge kommissionens talsmænd er tale om en artikel fra den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I artiklen finder man Cepos' beregninger for, hvor meget grænsekontrollen koster årligt - men altså ikke for den isolerede periode, hvor der har været grænsekontrol, som Juncker lod journalisterne forstå fredag.

- Juncker har sagt, at det har kostet 300 millioner euro ind til videre (for den dansk-svenske grænsekontrol red.).

- Det er misforstået. Det er den årlige omkostning til grænsekontrol, vi har regnet på – ikke, hvad det ind til videre har kostet, siger Otto Brøns-Petersen, der er analysechef i Cepos til Politiken.

Han påpeger desuden, at Juncker laver en anden fejl, da Cepos-beregningerne er foretaget ud fra en forudsætning om, at der er grænsekontrol begge veje.

Det er imidlertid ikke tilfældet, da der kun er grænsekontrol den ene vej, og tallet derfor lander på det halve - altså 150 millioner euro.

Beregningerne for den dansk-tyske grænsekontrol, som Juncker nævner, er et skøn Cepos. Men det skøn baserer sig på, at der er fuld grænsekontrol - og altså ikke stikprøvekontrol, som vi ser det nu.

Derfor er de 90 millioner euro også brugt i en forkert sammenhæng.

/ritzau/

 

Dagens Gossip