Juncker-kommissionen vil afskaffe hemmelighedskræmmeri

Det skal fremover være nemmere at kigge Margrethe Vestager og de øvrige medlemmer af den nye EU-kommission i kortene og holde øje med, hvilke lobbyister og andre folk udefra de enkelte kommissærer og deres nærmeste embedsmænd taler med.

Kommissionen har onsdag på sit ugentlige møde i Bruxelles forberedt, at den i næste uge kan træffe den formelle beslutning om inden nytår at begynde at offentliggøre lister over alle møder på politisk niveau.

Det vil ifølge kommissionens første næstformand, hollandske Frans Timmermans, komme til at gælde kommissærerne, alle medlemmer af deres kabinetter samt de øverste chefer for de generaldirektorater, der er tilknyttet de enkelte kommissærer.

- Vi har bevæget os væk fra den tid, hvor regeringers holdning over for offentligheden fulgte devisen: "stol på os". Det tilhører mine bedsteforældres tid. Nu har vi en situation, hvor offentligheden siger til regeringen: "vis mig det", siger Timmermans.

Han siger, at der kun bør være få undtagelser fra de nye åbenhedsregler. Som eksempel nævner Timmermans, at det stadig kan være nødvendigt at beskytte for eksempel udenlandske dissidenter, der kan risikere at komme i fare i deres hjemland.

Timmermans, der fungerer som kommissionsformand Jean-Claude Junckers højrehånd og har særligt til opgave at rydde op og strømline kommissionens arbejde, sender samtidig en udfordring til EU's øvrige institutioner.

- Vi ønsker meget klart at vise, hvad vi foretager os. Vi ønsker at være helt åbne om vores møder og stå til regnskab for alle vores handlinger i kommissionen. Og vi ønsker at overbevise parlamentet og rådet om at følge trop.

- Parlamentet har længe krævet det her af os. Nu gør vi det.

- Jeg håber, at parlamentet vil skifte kurs og sige, at de også vil gøre det. Jeg mener virkelig, det ville tjene offentlighedens interesser, hvis alle kunne vide, hvem europaparlamentarikerne taler med, siger Timmermans.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip