Juncker om egen rolle: Jeg vil ikke være diktator

Den kommende formand for EU-Kommissionen, luxembourgeren Jean-Claude Juncker, vil have sine kommissærer tættere på europæerne og til hver især at rejse ud og præsentere hele kommissionens politik i medlemslandene.

Om sin egen rolle antyder han, at han vil agere i en rolle som overordnet koordinator og ikke som en fremtrædende formand, der går forrest og præsenterer kollegiets politik.

- Jeg er formand. Jeg er chef for EU-Kommissionen, men jeg vil ikke være præsidentiel over for kollegiet. Jeg vil samarbejde.

- Jeg vil ikke være diktator, siger Juncker.

- Jeg vil være den store koordinator, som skal koordinere de lidt mindre store koordinatorer.

Kommissionsformanden, som afløser portugiseren José Manuel Barroso, lægger stor vægt på, at hans 27 kommissærer skal være gode til at komme ud af Bruxelles.

- Jeg ser gerne, at de kommende kommissærer ikke kun gør sig bemærket i Bruxelles. Jeg synes, at alle kommissærer skal præsentere kommissionens samlede politik i dens fulde bredde.

- Jeg vil gerne have, at kommissærerne er synlige lokalt i de nationale medier og i de nationale parlamenter og NGO'er.

Juncker omstrukturerer EU-Kommissionen, idet han har valgt syv næstformænd, der skal koordinere arbejdet.

- Hver enkelt kommissær er vigtig. Hvert portefølje er vigtigt, og alle kommissærer har samme værdi og stemmeret. De skal alle fra tid til anden forlade Bruxelles for at rejse ud og forklare, hvad kommissionen står for.

/ritzau/