Juncker synes sikker på topjob i EU

Skrevet af admin

18/06/2014

Mest læste i dag

Godt en uge inden statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige EU-ledere ses i Bruxelles synes der i Bruxelles og rundt i hovedstæderne ikke længere at være meget tvivl: Det klare flertal er på plads, og lederne vil formentlig indstille Luxembourgs Jean-Claude Juncker til jobbet som ny formand for EU-Kommissionen.

Flere topembedsmænd fra forskellige EU-lande bekræfter onsdag over for Ritzau, at alt ser ud til at være klar. Også selv om Storbritannien og måske Ungarn stadig sætter sig imod den føderalistiske, EU-begejstrede tidligere luxembourgske regeringschef.

- Fornemmelsen er, at det bliver Juncker, og at det sker i næste uge, siger én.

- Det er helt klart den vej, det går. Herman Van Rompuy vil slå knude på nu, lyder det fra en anden.

Mens en tredje siger, at Juncker nu er så godt som bekræftet i jobbet.

EU-præsident Herman Van Rompuy synes ifølge flere kilder ikke at kunne se noget alternativ til Juncker.

Van Rompuy har sonderet og forhandlet på vegne af de 28 EU-lande, siden lederne 27. maj mødtes i Bruxelles for at tage bestik af den foregående uges valg til Europaparlamentet.

På det tidspunkt havde Juncker allerede fået opbakning i parlamentet som kandidat fra det borgerlige EPP-parti, der fik flest stemmer ved valget.

Ved tidligere stillingsbesættelser i EU har det været stats- og regeringscheferne, der på et topmøde indstillede en kandidat, som så skulle godkendes i parlamentet.

Siden er processen lavet en smule om, så topmødet nu skal vælge sin kandidat "under hensyntagen til valget til Europaparlamentet".

Tyske medier har beskrevet parlamentets idé som mere demokratisk, og den magtfulde tyske forbundskanslers oprindelige skepsis er blevet til en mere klart udtalt støtte til Juncker.

Samtidig er den britiske premierminister, David Cameron, blevet stadig mere kritisk over for både processen og personen.

Den britiske europaminister, David Lidington, skal ifølge Ritzaus oplysninger de seneste dage have ringet til kolleger fra andre EU-lande. Her har beskeden angiveligt været, at Cameron i næste uge vil insistere på en afstemning om Juncker.

Samtidig har han advaret om, at valget af Juncker vil medføre en "uhåndterlig" mediestorm, som kan tvinge Cameron til at fremskynde en folkeafstemning om selve Storbritanniens medlemskab af EU.

/ritzau/