Juncker tror på aftale om græsk gældskrise i denne uge

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at Grækenland har taget et stort skridt i den rigtige retning, og han tror nu på en løsning på den græske gældskrise i denne uge.

- Det skyldes simpelthen, at vi er nødt til at finde en løsning i denne uge. Vi kan ikke gå ud i forlænget spilletid, siger Juncker på en kort pressekonference efter afslutningen på det hasteindkaldte eurotopmøde i Bruxelles mandag aften.

Nye græske forslag, der blev sendt fra Athen mandag morgen, er bredt blevet positivt modtaget af de andre eurolande.

Eurolandenes finansministre vil mødes igen onsdag aften i Bruxelles med henblik på at enes om et løsningsforslag på den græske gældskrise. Forslaget vil derefter blive forelagt på det allerede planlagte EU-topmøde i Bruxelles på torsdag.

Grækenland er blandt andet kommet sine EU-partnere i møde med forslag om at opnå bedre balance i budgettet ved at hæve momsen, hæve tilbagetrækningsalderen på arbejdsmarkedet og beskære de højeste pensioner.

Desuden ønsker Grækenland at forhandle om at få eftergivet dele af den græske gæld, der er på uholdbare 180 procent af bruttonationalproduktet.

Deadline for en løsning på den græske gældskrise nærmer sig hurtigt, fordi det nuværende internationale støtteprogram for Grækenland udløber 30. juni.

Samme dag skal de gældsplagede grækere betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF). Det kan de næppe uden en aftale med kreditorerne, som kan udløse flere penge til den græske statskasse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip