Juncker tror på aftale om græsk gældskrise i denne uge

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at Grækenland har taget et stort skridt i den rigtige retning, og han tror nu på en løsning på den græske gældskrise i denne uge.

- Det skyldes simpelthen, at vi er nødt til at finde en løsning i denne uge. Vi kan ikke gå ud i forlænget spilletid, siger Juncker på en kort pressekonference efter afslutningen på det hasteindkaldte eurotopmøde i Bruxelles mandag aften.

Også den franske præsident, François Hollande, siger efter eurotopmødet i Bruxelles, at det går i retning af en aftale om en løsning på den græske gældskrise.

Nye græske forslag, der blev sendt fra Athen mandag morgen, er bredt blevet positivt modtaget af de andre eurolande.

Eurolandenes finansministre mødes igen onsdag aften i Bruxelles med henblik på at enes om et løsningsforslag på den græske gældskrise. Forslaget vil derefter blive forelagt på det allerede planlagte EU-topmøde i Bruxelles dagen efter, altså på torsdag.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at der ikke er meget tid tilbage til at indgå en aftale om Grækenlands gæld.

Hun håber, at EU-lederne på torsdag alene skal registrere, at finansministrene på et eurogruppemøde aftenen forinden har indgået en aftale. Men at der inden da er brug for et meget intensivt arbejde.

Grækenland er i sidste øjeblik kommet sine EU-partnere i møde med forslag om at opnå bedre balance i budgettet ved at hæve momsen, hæve tilbagetrækningsalderen på arbejdsmarkedet og beskære de højeste pensioner.

Desuden ønsker Grækenland at forhandle om at få eftergivet dele af den græske gæld, der er på uholdbare 180 procent af bruttonationalproduktet. Men Angela Merkel siger ifølge Reuters, at der på eurotopmødet ikke er blevet talt om at afskrive græsk gæld.

Deadline for en løsning på den græske gældskrise nærmer sig hurtigt, fordi det nuværende internationale støtteprogram for Grækenland udløber 30. juni.

Samme dag skal de gældsplagede grækere betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond (IMF). Det kan de næppe uden en aftale med kreditorerne, som kan udløse flere penge til den græske statskasse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip