Juncker: Vi har grexit-scenarie planlagt i detaljer

EU-Kommissionen "er forberedt på alt", når det kommer til den græske gældskrise, lyder det fra Jean-Claude Juncker på et pressemøde i Bruxelles efter et hasteindkaldt topmøde mellem eurolandene.

- Vi har et grexit-scenarie planlagt i detaljer. Vi har også et scenarie for humanitær hjælp. Og vi har et scenarie - som er mit foretrukne - for hvordan vi håndterer problemet lige nu og beholder Grækenland i eurozonen, siger han.

Juncker understreger samtidig, at han absolut ikke er fortaler for, at Grækenland forlader eurosamarbejdet, der populært går under navnet grexit.

- Jeg er meget imod et grexit, men jeg kan ikke forebygge det, hvis den græske regering ikke gør, hvad vi forventer, at den græske regering skal gøre, siger han.

Der er stadig tid til at nå frem til en aftale om et nyt støtteprogram for Grækenland. Men tiden er knap, har flere EU-ledere understreget.

- Den endelige deadline er udgangen af denne uge, lyder det fra EU-præsident Donald Tusk på pressemødet.

- Vi er alle ansvarlige for krisen, og vi har alle et ansvar for at løse den, siger han.

Tusk indkaldte til topmødet efter søndagens folkeafstemning i Grækenland, som endte med en stor sejr til nej-siden og dermed et nej til långivernes krav om besparelser og reformer til gengæld for flere penge.

Grækenlands seneste støtteprogram udløb ved udgangen af juni, hvor landet samtidig misligholdt et lån til Den Internationale Valutafond, IMF, på 1,5 milliarder euro.

Men døren til en ny aftale står åben fem dage endnu. Den græske regering har indtil torsdag til at aflevere et nyt forslag til et reformprogram, og den endelige deadline for at nå en aftale er søndag, slår Tusk fast.

Her skal alle EU's 28 stats- og regeringschefer mødes til et nyt topmøde om krisen i Grækenland.

/ritzau/

 

Dagens Gossip