Juncker vil have magtfulde næstformænd

Den nye EU-kommission får syv magtfulde næstformænd, heriblandt hollandske Frans Timmermans som særlig højrehånd for kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Det oplyser Juncker på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

Timmermans har som udenrigsminister i Holland tidligere gjort sig til talsmand for at slanke EU og sikre mindre og mere fokuseret lovgivning.

Han bliver nu formelt Junckers stedfortræder. Og får særligt ansvar for at sikre bedre lovgivning, for forholdet mellem EU's institutioner og for respekten for retsstaten og EU's charter for grundlæggende rettigheder.

Den kommende udenrigschef, italienske Federica Mogherini, er selvskrevet til en anden af næstformandsposterne.

De syv næstformænd bliver ledere af såkaldte projekthold, som de øvrige 20 kommissærer skal referere til. Projektlederne får en koordinerende rolle og skal som en slags filter holde justits med, hvilke lovforslag de enkelte kommissærer overhovedet må fremsætte.

Ud over Timmermans og Mogherini er næstformændene fire tidligere regeringsledere fra Finland, Estland, Litauen og Slovenien samt den bulgarske hidtidige kommissær for internationalt samarbejde, humanitær bistand og krisestyring.

Juncker beskriver sine næstformænd som "holdledere, kaptajner", men han advarer mod at forsimple opfattelsen af magtfordelingen i kommissionen.

Finske Jyrki Katainen får ansvar for job, vækst og investeringer, Estlands Andrus Ansip skal holde styr på det digitale indre marked, slovenske Alenka Bratusek får ansvar for EU's energiunion, Letlands Valdis Dombrovskis skal lede arbejdet med at udbygge den økonomiske og monetære union, og bulgarske Kristalina Georgieva får ansvar for budget og personale.

Der bliver ikke tale om den tidligere meget omtalte idé om at lave "klynger" af kommissærer med faste grupper underordnet hver deres superkommissær.

De enkelte fagkommissærer kommer i stedet til at referere til forskellige projektledere, alt efter hvad deres konkrete lovforslag går ud på.

/ritzau/

 

Dagens Gossip