Juncker vil have mindsteløn i alle EU-lande

Jean-Claude Juncker vil arbejde hen imod en social mindsteløn i hvert medlemsland af Den Europæiske Union.

Det siger luxembourgeren i sin tale til EU-Parlamentet, før medlemmerne tirsdag stemmer om ham som ny formand for EU-Kommissionen efter José Manuel Barroso.

- I alle lande i unionen sætter vi en social mindsteløn, en mindsteløn - en garanteret mindsteløn, siger han.

Han har tidligere, ifølge nyhedsbureauet Reuters, sagt , at han er for, at hvert EU-land sætter en mindsteløn ud fra landenes medianindkomst.

Junckers udmelding møder få minutter efter talen modstand fra Bendt Bendtsen, som er De Konservatives repræsentant i EU-Parlamentet. Han mener ikke, at Juncker skal blande sig i den danske måde at lønne på.

- Det er fuldstændig umuligt. Det er arbejdsmarkedets parter, der klarer den i Danmark. Det skal han ikke blande sig i. Det får ikke indflydelse på den danske model, siger Bendt Bendtsen efter Junckers tale.

Jean-Claude Juncker er det borgerlige europæiske parti, EPP's, kandidat til posten som formand for kommissionen. Bendt Bendtsen sidder i EPP-gruppen i parlamentet, som er den største gruppe blandt de syv.

En mindsteløn bliver fra 2015 en realitet i Tyskland, hvor parlamentet i begyndelsen af juli godkendte et lovforslag om at indføre en mindsteløn på 8,5 euro (63,50 kroner).

Men en sådan lov vil Danmark ifølge Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holde sig fra. Til en spørgetime i folketingssalen på Christiansborg i april, sagde hun, at EU ikke skal interessere sig for løndannelse.

- Vi har et glimrende system i Danmark, hvor det er parterne, der forhandler sig til rette om lønforholdene på det danske arbejdsmarked. Det har fungeret i rigtig mange år, og det skal det også gøre fremadrettet, så det er ikke en diskussion, vi mener, EU bør blande sig i, sagde hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip