Juncker: Vraget slovener er stadig kommissærkandidat

Selvom EU-Parlamentets ansvarlige udvalg onsdag aften sendte sloveneren Alenka Bratusek ud i kulden med et larmende nederlag efter afstemning, er den tidligere slovenske premierminister "fortsat kommissærkandidat."

Det slår den kommende kommissionsformand Jean-Claude Junckers talsmand Margaritis Schinas fast på et pressemøde.

- Hr. Juncker har den holdning, at fordelingen af ansvarsområder er den rette, siger Schinas.

Bratusek er af Juncker udset posten som næstformand og kommissær for EU's energiunion.

Udtalelserne fra talsmanden bliver af flere tolket sådan, at den kommende kommissionsformand forsøger at lægge pres på EU-Parlamentet for at få blåstemplet hele sit oprindelige hold af kommissærer.

Europaparlamentet kan ikke formelt afvise enkeltkandidater til poster i EU-Kommissionen.

Men eftersom parlamentet skal stemme om kommissionen som helhed, planlagt til 22. oktober, er det set før, at parlamentet har tvunget en kommende kommissionsformand til at skifte ud på sit hold.

Alenka Bratusek leverede en bredt kritiseret og svag indsats med få konkrete svar, da hun var til høring tidligere på ugen.

Hun bliver i øjeblikket undersøgt for korruption i forbindelse med indstillingen. Det hævdes, at hun har indstillet sig selv, efter at hun havde mistet magten, men mens hun stadig var fungerende premierminister. Selv siger hun, at Juncker valgte hende blandt tre kandidater.

Onsdag stemte et overvældende flertal - 112 mod 13 - for at afvise Bratusek som egnet til posten.

Junckers talsmand bekræfter rygter om, at der er risiko for, at processen omkring indsættelsen af den nye kommission bliver forsinket. Den er planlagt at tiltræde 1. november.

Talsmanden vil dog ikke "spekulere i risikoen" for dette.

Juncker er i "permanent kontakt" med parlamentsformand Martin Schulz og formændene for parlamentets udvalg.

Det er torsdag besluttet, at et møde mellem udvalgsformændene udsættes til næste uge, og dermed har EU-Parlamentet endnu ikke officielt afsluttet høringsprocessen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip