Junckers højrehånd går i brechen for EU's fælles værdier

Hollands tidligere udenrigsminister, Frans Timmermans, lover under sin godkendelseshøring tirsdag i Europaparlamentet flere gange at slå hårdt ned på EU-lande, som har problemer med deres demokrati.

Timmermans er indstillet til den næstmægtigste post i den kommende EU-kommission som første næstformand og højrehånd for kommissionsformand Jean-Claude Juncker.

Flere parlamentarikere spørger til, hvordan han med særligt ansvar for blandt andet retsstaten og EU's charter for grundlæggende rettigheder vil håndtere sager som de seneste års problemer i Ungarn.

- Vi må se på statens opførsel over for dens borgere. Er det imod de europæiske regler og værdier? Det vil jeg med glæde se på. Ungarn er et medlemsland, og der er noget, vi må holde øje med.

- Det begynder med dialog. Men vi vil gå videre med indgreb, som kan være alt fra sager om traktatbrud til - om nødvendigt - en artikel syv-sag. Det vil jeg ikke holde mig tilbage for, siger Timmermans med henvisning til EU-traktatens såkaldte atombombe.

EU fik med Lissabontraktatens artikel syv en ny mulighed for at suspendere et medlemslands stemmeret i EU's Ministerråd, hvis landet ikke overholder EU's grundlæggende værdier.

Den såkaldte atombombe blev indført som reaktion på kontroversen med den østrigske højrepolitiker Jörg Haider for 14 år siden, da dennes parti kom med i regering i Wien.

Stærke kræfter i Europaparlamentet pressede sidste år forgæves på for at bruge artikel syv over for Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orbán.

Timmermans gik sammen med daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og deres tyske og finske kolleger sammen om en opfordring til EU-Kommissionen om at søge nye veje for at håndtere tvivlsom demokratisk opførsel i EU's medlemslande.

- Alle har ret til respekt for deres grundlæggende rettigheder. Vi tog fat på dialog med Ungarn, og kommissionen håndterede de konkrete problemer. Men det slutter ikke der.

- Jeg vil bruge alle til rådighed stående midler, hvis et medlemsland ikke er klar til at ændre en indstilling eller lovgivning, der går imod det europæiske, siger Timmermans.

/ritzau/