Juraekspert: Ændret pressemeddelelse i asylsag er OK

Det strider ikke imod forvaltningsloven, at Justitsministeriet med tilbagevirkende kraft har ændret en pressemeddelelse fra den tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S).

Det vurderer lektor i forvaltningsret, Sten Bønsing, Aalborg Universitet. Justitsministeriet har ifølge Politiken ændret Karen Hækkerups pressemeddelelse fra 19. september.

- Man nedskalerer, hvor mange der omfattes af disse regler. Med mindre man decideret vildleder, er der ikke grænser for, hvad man må ændre i pressemeddelelser. Internt i ministeriet skal man dog beholde de forskellige versioner af hensyn til arkivet og kontrollen, siger Sten Bønsing.

- Ellers kan det blive manipulation af dokumenter. Jeg tror ikke, at der er problemer i det, hvis ministeriet sørger for at have alle versionerne.

Det var ifølge Justitsministeriet en fejl, at ordet "størstedelen" blev rettet til en "væsentlig del" i Karen Hækkerups pressemeddelelse om regeringens asylstramning fra september.

I den får asylansøgere ophold i et år, hvis de flygter fra borgerkrig. Stramningerne rammer ikke personer, der er individuelt forfulgt. I 2013 var 1046 af 1382 syrere, som fik asyl i Danmark, individuelt forfulgte.

Karen Hækkerup vil som ny adm. direktør i Landbrug og Fødevarer ikke kommentere ændringen. Hun henviser gennem sin presserådgiver til Justitsministeriet. Her kan embedsmændene godt ændre en tidligere ministers pressemeddelelse efter en måned, mener Sten Bønsing.

- Det var ministeren, der sagde det. Nu er der bare en ny kasket på. De udtalelser, der kommer, er ikke personlige, men er et udtryk for, hvad ministeriet udtaler, påpeger han.

Spørgsmål: - Så ministeriet må godt ændre pressemeddelelsen, hvis man ikke helt ændrer meningen?

- Ja, så længe det ikke bliver en decideret vildledning, siger Sten Bønsing.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip