Justitsminister afviser at pille ved kriminel lavalder

Man skal stilles til ansvar, hvis man begår en kriminel handling, selv om man er under den kriminelle lavalder - men man skal ikke i fængsel.

Sådan lyder meldingen fra justitsminister Mette Frederiksen (S) i et åbent samråd i Folketingets retsudvalg torsdag, hvor hun afviser at sænke den kriminelle lavalder til 12 år, som partierne i blå blok har ønsket.

- Kriminaliteten i Danmark forandrer sig hele tiden - det gør den også blandt børn og unge. Mange har i dag mobiltelefoner med kamera i, og det er noget af det, der kan få kriminaliteten til at ændre karakter.

- Det skal vi hele tiden kunne reagere på, og vi er heller ikke færdige, hvad angår børne- og ungdomskriminaliteten. Men at svaret skulle være at sænke den kriminelle lavalder til 12 år, er på sin egen måde et lavpunkt i diskussionen i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Socialminister Manu Sareen (R) deltager også i samrådet. Han tilslutter sig justitsministerens holdning.

Partierne i blå blok vil i forbindelse med en sænkning af den kriminelle lavalder også have oprettet en ungdomsdomstol.

Den skal kunne dømme de unge til samfundstjeneste, der indbefatter, at den dømte tvinges til at erkende sin skyld, sige undskyld og eventuelt til at udbedre de skader, som vedkommende har lavet.

- Ved I godt, hvor lille et menneske man er, når man er 12 år, spørger Mette Frederiksen retorisk blå blok, før hun påpeger, at Finland, Island, Norge og Sverige også har en kriminel lavalder på 15 år.

Justitsministeren ønsker, at man kommer til bunds i, hvorfor kriminaliteten blandt børn under den kriminelle lavalder opstår for at kunne komme frem til bedre løsninger på problemet.

Blå blok foreslår desuden, at man opretter et rejsehold mod ungdomskriminalitet og en ungdomskriminalforsorg under Kriminalforsorgen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip