Justitsminister kritiserer PET efter terrorattentater

Der gik næsten fire timer fra angrebet mod Krudttønden på Østerbro, til politiet etablerede fast bevogtning ved synagogen i Krystalgade, viser Rigspolitiets redegørelse af attentaterne i København 14. og 15. februar.

Omkring klokken 15.30 angreb Omar El-Hussein debatarrangementet på Østerbro og dræbte den 55-årige filmmand Finn Nørgaard.

Alligevel var det ikke før klokken 19.22, at politiet var på plads i Krystalgade.

- Der gik for lang tid fra angrebet på Krudttønden, til der blev etableret bevogtning ved synagogen. Det er selvsagt ikke tilfredsstillende. Det kan ikke forklares, fastslår justitsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

I løbet af aftenen 14. februar blev bevogtningen ved synagogen overtaget af den såkaldt særligt etablerede bevogtnings- og tryghedsskabende indsats.

Der var herefter placeret seks politifolk ved synagogen fordelt med to fast placeret ved indgangen, to i en patruljevogn, der runderede omkring synagogen, og to, der til fods patruljerede rundt omkring synagogen.

Ikke desto mindre lykkedes det omkring klokken 00.40 22-årige Omar El-Hussein at dræbe den 37-årige jødiske vagt Dan Uzan og såre to politibetjente i henholdsvis ben og arm.

Herefter slap han væk uden selv at blive ramt eller på anden måde stoppet af politiet. Først flere timer senere lykkedes det politiet at dræbe gerningsmanden i Københavns nordvestkvarter i forbindelse med en skudveksling.

Rigspolitiets redegørelse viser, at det ikke kun var ved synagogen, at politiet skulle bruge adskillige timer, før man øgede bevogtningen.

Således anbefalede PET først klokken 01.42 Københavns Politi at iværksættelse fast bevogtning ved Israels ambassade, Israels ambassadørs bolig og fem andre lokaliteter med tilknytning til Det Jødiske Samfund i Danmark.

Det Jødiske Samfund i Danmark vil senere onsdag forholde sig til redegørelsen, oplyser næstformand Jonathan Fischer til Ritzau.

/ritzau/

 

Dagens Gossip