Justitsminister savner tyrkiske svar i Hedegaard-sag

Der mangler stadig et "egentligt svar" fra Tyrkiet om, "hvad der er op og ned i sagen", siger justitsminister Mette Frederiksen (S) i et åbent samråd om Hedegaard-sagen torsdag morgen.

Både Politiets Efterretningstjeneste (PET), politiet, Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Tyrkiet har forsøgt at finde ud af, om den danske statsborger, der har været anholdt i Tyrkiet for et drabsforsøg på islamkritikeren Lars Hedegaard, er løsladt.

- Status er, at vi afventer et egentligt svar fra de tyrkiske myndigheder om, hvad der er op og ned i sagen, konstaterer justitsminister Mette Frederiksen.

Man har arbejdet med sagen i ministerierne siden 2. oktober, oplyser hun videre.

På det tidspunkt er en dansk forbindelsesofficer til møde i det tyrkiske justitsministerium og modtager oplysninger om, at den 27-årige muligvis er løsladt.

- Men oplysningerne fremstår uklare, siger Mette Frederiksen, som udtrykker forståelse for den frustration og vrede, som sagen har vakt hos en række folketingspolitikere.

Allerede i slutningen af august reagerer de danske myndigheder på, at den anholdte angiveligt er flyttet fra det fængsel, hvor han har siddet, siden han blev anholdt i april.

I danske medier er der blevet spekuleret i, at han er blevet løsladt som del i en fangeudveksling mellem Tyrkiet og Islamisk Stat. Men det har ministeren ingen oplysninger om.

En tyrkisk journalist har forud for dagens samråd hørt fra "de tyrkiske myndigheder", at Danmark ikke har udleveret "papirer eller beviser nok" i sagen.

Det skulle være grunden til, at den anholdte formodede attentatmand er blevet løsladt i Tyrkiet.

- Jeg har ikke noget grundlag for at tro, at de danske myndigheder ikke skal have handlet hurtigt nok, siger Mette Frederiksen.

- For mig at se er det et problem for de tyrkiske myndigheder og ikke de danske, siger hun.

Lars Hedegaard blev forsøgt skudt i opgangen til sit hjem på Frederiksberg i februar sidste år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip