Justitsminister skoser blå blok for terrortøven

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har bestemt ikke tænkt sig at trække sin anmodning om flere penge til terrorbekæmpelse tilbage fra Finansudvalget.

Det bliver hun ellers bedt om af en samlet borgerlig fløj i et beslutningsforslag, som Folketinget skal førstebehandle fredag.

Ministeren kalder det "uforståeligt", at de borgerlige partier ikke vil støtte hendes anmodning, det såkaldte aktstykke 108.

Beslutningsforslaget, der pålægger Mette Frederiksen at trække sit aktstykke tilbage, bliver næppe vedtaget, da både SF og Enhedslisten tidligere har tilkendegivet, at de ser positivt på regeringens ambition om at finansiere antiterrortiltag via et aktstykke.

Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, der står bag beslutningsforslaget, er imidlertid bekymrede for, om terrorbekæmpelsen vil gå ud over politiets andre opgaver.

De henviser i deres beslutningsforslag blandt andet til "historier om, at borgere uden for København efter terrorangrebet lige nu har mindre politi i lokalområdet."

- Det er derfor forslagsstillernes opfattelse, at der er behov for en drøftelse i folketingssalen af, hvordan den samlede terrorindsats skal finansieres fremover, skriver de.

Men den køber Mette Frederiksen ikke.

- Det er en bagvendt argumentation. Hvis ikke der bliver afsat flere penge til dansk politi, så vil det gå ud over politiets øvrige opgaver. Det siger jo sig selv.

- Det er fair nok, at man ønsker en diskussion af, hvordan dansk politi skal finansieres i 2016-18. Men det bør ikke forhindre os i at træffe beslutning om at afsætte flere penge til dansk politi her og nu, siger hun.

Efter flere forhandlingsmøder, hvor de borgerlige partier anført af Løkke har efterlyst mere klarhed om finansieringen af terrortiltagene oven på angrebene på Krudttønden og synagogen i februar, valgte Mette Frederiksen i marts at trække en streg i sandet.

Ved at sende et såkaldt aktstykke til Folketingets finansudvalg er de enkelte partier tvunget til at stemme ja eller nej til at finansiere det øgede terrorberedskab i 2015.

- Man kan jo forudse, at det kommer til at gå sådan, at man alligevel stemmer for aktstykket, og så har vi bare spildt tiden, lyder det fra Mette Frederiksen.

Pengene skal blandt andet bruges til at gøre det sværere at trænge ind i jødiske bygninger som Carolineskolen og synagogen i Krystalgade i København.

Arbejdet med den fysiske sikring af de jødiske bygninger står ifølge justitsministeren stille, indtil Folketinget har bevilget pengene.

- Jeg synes, at både terrorberedskabet og jødernes sikkerhed er for vigtige opgaver til noget, man kan tillade sig at lave almindelige christiansborgdrillerier ud af, siger Mette Frederiksen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip