Justitsminister vil skærpe straffen for voldtægt

Det skal koste længere tid i fængsel at begå voldtægt, mener regeringen. Justitsminister Søren Pind (V) sender fredag et lovforslag i høring, der skal øge straffen med et år.

Ifølge Justitsministeriet vil det være første gang i 13 år, at straffen for voldtægt skærpes.

- Voldtægt er et voldsomt krænkende overgreb, og derfor er det vigtigt, at vi som samfund straffer gerningsmanden på en måde, som tydeligt placerer ansvaret, hvor det hører hjemme, og markerer, hvor alvorlig krænkelsen er, forklarer Søren Pind.

- Det gør vi ikke i tilstrækkelig grad i dag. Derfor har jeg siden regeringens tiltræden sagt, at straffen for voldtægt skal hæves, og jeg er tilfreds med nu at kunne fremlægge de bebudede markante skærpelser.

Som udgangspunkt giver voldtægt i dag op til to et halvt års fængsel. Straffen stiger, hvis der for eksempel er udøvet betydelig vold. Straffen i den enkelte sag afhænger nemlig altid af forbrydelsens grovhed.

Hvis justitsministerens forslag bliver gennemført, vil strafniveauet gennemgående blive forhøjet med et år.

Samtidig lægger regeringen op til at skærpe straffene for seksuelt samleje med et barn under 12 år og med et barn under 15 år ved udnyttelse af sin fysiske eller psykiske overlegenhed med et år.

Også straffen for at tiltvinge sig samleje med en person, der er i en tilstand, så personen ikke er i stand til at modsætte sig, vil blive øget. I dag er udgangspunktet ifølge Justitsministeriet otte måneders fængsel. Det ønsker regeringen at hæve til 14 måneder.

Endelig ønsker regeringen at skærpe straffen for falsk anklage for voldtægt eller for seksualforbrydelser mod børn.

Justitsministeren håber på bred opbakning til strafskærpelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip