Justitsminister vil undersøge isolation af unge

Både regeringens støtteparti SF og Kriminalforsorgsforeningen kalder det uacceptabelt, at børn og unge i alderen 15 til 18 år er blevet sat i isolation i de danske fængsler.

Siden 2009 er børn og unge blevet sat i isolation i de danske fængsler 158 gange, viser tal fra Kriminalforsorgen ifølge Børnerådet.

Trods kritikken er justitsminister Karen Hækkerup (S) ikke umiddelbart klar til at forbyde den praksis, men hun er parat til at se på, om man kan gøre andet end at isolere de voldsomme unge.

- Jeg er glad for, at vi holder fast på dem på en måde, hvor de ikke gør skade på andre. Men jeg taler meget gerne med partierne, om der kan være en anden form for instrument. Det ved jeg også, at Kriminalforsorgen selvfølgelig er optaget af, siger Karen Hækkerup til TV2 News.

Nogle børn blev isoleret i helt op til to uger, og det har fået Børnerådet og Institut for Menneskerettigheder til at sende et åbent brev til justitsministeren.

Formanden for Kriminalforsorgsforeningen, John Hatting, opfordrer til et forbud mod isolation af de unge fanger, hvis det kan lade sig gøre.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen, opfordrer justitsministeren til at gå i Norges fodspor og forbyde isolation af børn og unge i fængslerne.

- Det her skal stoppes. Jeg kræver, at justitsministeren afskaffer isolation af børn og unge i fængsler fuldstændig. Norge har et forbud, Sverige er på vej med et. Jeg kan ikke se, hvorfor Danmark ikke skulle være det tredje land, siger Karina Lorentzen til Ritzau.

Så langt er Karen Hækkerup dog ikke umiddelbart villig til at gå.

- Jeg synes lige, vi skal grave os ned i, hvilken type sager der er tale om. Behovet for at holde unge fast på en måde, hvor de ikke skader andre, er der, men jeg kan også godt se, at det ser voldsomt ud, så jeg vil godt lige grave i det, siger Karen Hækkerup til TV2 News.

Liberal Alliances retsordfører siger, at de unge ikke skal behandles som voksne.

- De her tal viser lige præcis, hvorfor det er en god idé at etablere en kriminalforsorg for de unge mellem 12 og 17 år, udtaler Simon Emil Ammitzbøll.

/ritzau/