Justitsministeriet ændrer igen Hækkerups asyl-citat

Justitsministeriet ændrer nu for anden gang i en central pressemeddelelse om regeringens stramning på asylområdet.

Ændringen kommer, efter at regeringen har fået kritik fra politisk hold for at give Folketinget forkerte oplysninger om, hvor vidtgående regeringens stramning af asylreglerne i virkeligheden er.

Sagen begyndte, da daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) den 19. september i år holdt pressemøde for at lancere en stramning af asylsystemet. Samme dag udsendte Justitsministeriet en pressemeddelelse med citater fra Karen Hækkerup.

Her fastslår den daværende justitsminister, at regeringen på baggrund af det stigende antal asylansøgere fremover kun vil give en særlig tidsbegrænset opholdstilladelse til personer, der ikke er individuelt forfulgte, men flygter fra borgerkrig som i Syrien.

I pressemeddelelsen fastslog Karen Hækkerup oprindeligt:

"Størstedelen af de flygtninge, vi ser i øjeblikket, er ikke individuelt forfulgte i deres hjemland, men flygter fra områder i Syrien, hvor der foregår vilkårlige overgreb på civile."

Når flygtninge er individuelt forfulgte, er Danmark forpligtet til at hjælpe. Men er der tale om flygtninge fra generelle situationer som en borgerkrig, er der mulighed for at stramme asylreglerne.

Spørgsmålet er dog, hvor mange flygtninge der er individuelt forfulgte, og hvor mange der ikke er. Striden står om Karen Hækkerups brug af ordet "størstedelen".

Ud af de 1382 syrere, der fik asyl i Danmark sidste år, var hele 1046 individuelt forfulgte. Dermed var det sidste år ikke "størstedelen", der vil være omfattet af regeringens stramning, som Karen Hækkerup fastslog.

På den baggrund sendte Justitsministeriet mandag en berigtigelse til Politiken, hvor den nye justitsminister, Mette Frederiksen (S), nu fastslår, at det er en "væsentlig del", der ikke er individuelt forfulgte og dermed omfattet af stramningen.

Selvom de gamle citater fra Karen Hækkerup er forkerte, kan de ikke trækkes tilbage, da de allerede er offentliggjort, erkender Justitsministeriet. Derfor er de nu rettet tilbage, så der igen står "størstedelen" i pressemeddelelsen.

Ifølge ministeriet var det en procesfejl, at citaterne blev ændret mandag.

Berigtigelsen står dog fast. Regeringens linjen vil derfor fremadrettet være, at der er tale om en "væsentlig" del, der er omfattet af stramningen.

Sidste år var det dog ifølge asyltallene kun et mindretal på cirka en tredjedel, som ville blive ramt af stramningen. Antallet af asylansøgere for 2014 er dog ikke kendt endnu, og det kan måske ændre billedet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip