Jyske Bank tog afdød mands penge

Skrevet af Jesper Larsen

23/09/2015

Dagens topnyheder

Jyske Bank skal nu betale 19.000 kroner tilbage til familien til en død mand. Det sker, efter at banken har været lovlig smart med at administrere den afdødes bankkonto.

Det er Pengeinstitutankenævnet, der har pålagt Jysk Bank at sende pengene retur. Beløbet dækker blandt andet dagpenge, der blev indbetalt på hans konto efter hans død, skriver Fagbladet 3F.

Jyske Bank nuppede i første omgang beløbet, fordi manden skyldte dem penge. Banken brugte dem til at nedbringe hans gæld. Men det må de ikke.

Afgørelsen er principiel. Bankernes to repræsentanter i ankenævnet mente, at Jyske Bank skulle gå fri.

Men den øvrige medlemmer krævede tilbagebetaling. Heriblandt landsdommer John Mosegaard, der er næstformand i ankenævnet.

- De beløb, der bliver indsat på en afdøds konto efter dødsdagen tilkommer dødsboet. Banken var derfor uberettiget til at foretage modregning, fastslår ankenævnet.

Når en person dør, så skal pengeinstitutter spærre vedkommendes konti for udbetalinger. Det kan give en ægtefælle store problemer, hvis de har fælles konto, skriver Fagbladet 3F. 

Jyske Bank spærrede også den afdødes konti. Men ikke for udbetalinger til banken selv af penge, der kom ind efter dødsdagen. Faktisk udbetalte Jyske Bank også penge til andre fra kontoen. De betalte nogle beløb for den afdøde via Betalingsservice. Men det er deres eget problem, siger ankenævnet. De penge kan banken ikke få betalt tilbage.

Jyske Bank behøver ikke rette sig efter afgørelsen fra Pengeinstitutankenævnet. Hvis de ikke gør det, bliver familien nødt til at anlægge sag ved retten. Juridisk direktør Peter Stig Hansen fra Jyske Bank oplyser, at banken endnu ikke har vurderet sagen.