K: Der skal etableres en humanitær korridor i Syrien

- Ikke at tage stilling er også at tage stilling, og derfor er jeg glad for, at udenrigsministeren har skiftet mening og nu vil støtte Syriens oprørere med våben. Det har vi længe ment, at Danmark skulle, siger De Konservatives udenrigsordfører, Lene Espersen.

Tirsdag meddelte udenrigsminister Martin Lidegaard (R), at Danmark nu er parat til at give grønt lys for våbenstøtte til de syriske oprørere. Våbenstøtte er et bedre alternativ end status quo, mener ministeren.

- Passiviteten fra det internationale samfunds side har betydet, at det er de ekstremistiske anti-demokratiske kræfter, der har vundet terræn, og de demokratiske kræfter, der har tabt terræn, siger hun.

Mens Vesten har set passivt til, har ekstremisterne fået overtaget, ikke mindst de al-Qaeda-inspirerede grupper.

- Derfor er det nødvendigt at ændre momentum i Syrien, hvis krigen skal have en afslutning og Syrien en chance for at få demokrati, siger hun og fortsætter:

- Jeg vil gerne understrege, at ophævelse af våbenembargo og levering af våben til de moderate kræfter ikke er nok i sig selv. Vi skal også etablere en humanitær korridor, så civilbefolkningen får en bedre beskyttelse, siger hun.

Flere våben til Syriens oprørere kommer ikke til at trække krigen yderligere ud, mener Lene Espersen.

- Lige nu er taberne civilbefolkningen, og derfor skal der etableres en humanitær korridor, hvor civilbefolkningen kan være beskyttet. Det må udenrigsministeren nu drøfte i det internationale samfund, hvordan man gør det, så befolkningen får en bedre beskyttelse end i dag, siger hun.

Danmark har hidtil været afvisende over for at bevæbne de moderate oprørere. Især på grund af risikoen for at våbnene havner i hænderne på de islamiske ekstremistiske oprørere.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) besøgte i sidste uge den syriske oprørsregering i det sydøstlige Tyrkiet, og han er vendt hjem med en erkendelse af, at det på alle parametre går den forkerte vej i øjeblikket.

Antallet af flygtninge vokser, og det samme gør antallet af ekstremister i konflikten.

Martin Lidegaard understreger over for Berlingske, at det mest presserende er at få sikret humanitær hjælp til de millioner af syrere, der er fanget i krigshandlingerne. Men det kræver militær kraft.

/ritzau/

 

Dagens Gossip