K: Fødevareminister fører korstog mod personligt ansvar

Staten skal ikke skrive familiens indkøbsseddel, sådan som fødevareminister Dan Jørgensen (S) foreslår. Det er formynderi, når han ifølge Politiken vil tvinge supermarkeder til at luge ud i søde og usunde varer som slik i børnehøjde ved kassen og tilbudsaviser fyldt med vin og kager.

Det siger De Konservatives fungerende politiske ordfører, Mai Mercado, der kategorisk afviser fødevareministerens forslag.

- Det er vi meget stærkt uenige i. Staten skal ikke opdrage folk. Det skal familierne nok klare selv. Ministeren sætter pistolen for panden på supermarkederne. Hvis de ikke makker ret, så skal han dæleme nok regulere dem, siger Mai Mercado.

Dan Jørgensen vil indrette supermarkeder anderledes og have flere sunde varer på butikshylderne. Han har nu indkaldt detailhandlen til et topmøde for at aftale en anden butiksindretning. Ellers vil ministeren lovgive.

Han støttes af De Radikales Lotte Rod, der sidder i Folketingets fødevareudvalg. Dan Jørgensen krav er ikke et diktat til forbrugerne, mener hun.

- Det handler ikke om at diktere noget som helst. Det handler om - sammen med supermarkederne - at finde ud af, hvordan vi gør det lettere for forbrugerne at finde de sunde ting ved at lave fælles retningslinjer for alle supermarkeder, siger Lotte Rod.

Hun erkender dog, at supermarkederne allerede søger at få flere lokale eller økologiske varer ind på hylderne.

Mai Mercado mener, at ministeren ikke har ret i, at danskerne spiser mere junkfood. Hun henviser til, at Sisse Fagt, der på DTU forsker i madvaner, fredag siger til Jyllands-Posten, at danskerne spiser mere frugt, grønt og fuldkorn end før.

- Ministeren skyder gråspurve med kanoner. Han burde hellere se på fødevaresikkerheden. Er vore fødevarer gode nok? Er det, vi importerer, af tilstrækkelig god kvalitet? siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip