K skyder DF-kritik ned og bakker op om reformkrav

Dansk økonomi klarer sig kun gennem skærene, hvis Folketinget fortsætter ad reformsporet. Og det offentliges udgifter må kun vokse med samme hastighed som inflationen.

Kun på den måde slipper Danmark for massive offentlige underskud i en snes år fra 2020, når et færre antal unge skal finansiere langt flere ældre. Det siger De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen.

Diskussionen er aktuelt fordi, Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i Jyllands-Posten retter en bredside mod sine nære allierede i Venstre.

Angrebet kommer, fordi Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i påsken advarede danskerne mod en fremtidig "økonomisk maveplasker", hvis der ikke gennemføres nye reformer for at imødekomme tiden efter 2020 med flere ældre og færre olieindtægter fra Nordsøen.

Men V-lederen har selv været med til at øge problemerne, mener Thulesen Dahl, der peger på skattereformen fra 2012, da Venstre sammen med regeringen gav danskerne skatterabat ved at betale skat af deres kapitalpensioner nu i stedet for, når de går på pension.

Det kaldes populært for pensionsfinten, og SR-regeringen skaffede 80 milliarder kroner ved at fremrykke skatten på kapitalpensionerne.

Brian Mikkelsen er dog uenig med Dansk Folkepartis formand i kritikken.

- Det handler ikke om pensionsfinten, men om at vi ikke har prioriteret i det offentlige. Vort svar er reel nulvækst, siger Brian Mikkelsen.

- Vore reformer kan løse udfordringerne i den såkaldte "hængekøje" efter 2020. Der er brug for at fortsætte reformsporet, så vi får et større arbejdsudbud. Så kan vi sagtens finansiere vort velfærdssamfund, siger Brian Mikkelsen.

Udfordringerne vil være de samme for en blå og rød regering. Derfor nytter det ikke at se væk, uanset om den næste statsminister hedder Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), mener han.

- Det hjælper ikke at lukke øjnene. Så bliver det bare værre og værre. Det er ligesom at tisse i bukserne. Man får varmen i et kort sekund, men det bliver rigtig koldt senere. Sådan er det også med vor samfundsøkonomi, siger Brian Mikkelsen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip