K: Vi kan gå videre med F-16-fly i Irak

15/08/2014 11:24

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Danmark skal sende et C 130 Hercules militært transportfly til Irak for at bistå USA's humanitære operation i det nordlige Irak. Vi kan også tilbyde at indsætte F-16 jagerfly som beskyttelse, hvis flygtninge på Sinjarbjerget skal reddes fra Islamisk Stats krigere gennem en humanitær korridor.

Det siger De Konservatives politiske ordfører, Lene Espersen. Hun støtter statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) tilbud til USA og FN om at sende et dansk transportfly. Thorning støttes af alle partier fra Liberal Alliance til Enhedslisten.

- Det støtter vi 100 procent. Nogle mennesker sidder fanget på toppen af et bjerg og har brug for nødhjælp. Vore Herculesfly er meget velegnet til at løse den type transportopgaver. Vi skal være åbne for at yde andre bidrag senere, hvis vi bliver bedt om det, siger Lene Espersen.

I Mali har Danmark stillet et Hercules-fly til rådighed for FN.

Spørgsmål: - Hvad skal Danmark yderligere tilbyde USA i Irak?

- Vi kan bruge vore F-16-fly, hvis der skal etableres en humanitær korridor, så de fangne mennesker kan komme i sikkerhed. Vi er i en helt særlig situation. Amerikanerne har sendt specialstyrker for at sikre, at Islamisk Stat ikke kan true disse mennesker, siger Lene Espersen.

Hun venter ikke, at USA vil bede Danmark assistere med specialstyrker som jægersoldater og kampfrømænd. I 2001-02 hjalp de danske specialstyrker amerikanerne i Afghanistan med at observere og spotte krigere fra al-Qaeda og Taliban.

- Jeg tror, at amerikanerne vil gøre det selv. Men vi kan sagtens levere et bidrag med "intelligence" ved at indsamle information om Islamisk Stat. Men i første omgang er det alene et transportfly. Det støtter Det Konservative Folkeparti, siger Lene Espersen.

/ritzau/