K vil lukke velfærdshul med andre EU-lande

Skrevet af admin

19/03/2014

Dagens topnyheder

Danmark skal sætte en prop i velfærdsudgifterne, når vi i 2012 udbetalte 345 millioner kroner i dagpenge til ledige østeuropæere. Hertil kommer SU, kontanthjælp, børnecheck og folkepension. Derfor må vi stoppe den sociale union sammen med andre EU-lande.

Det siger De Konservatives gruppeformand Brian Mikkelsen. Dagpenge til østeuropæere koster nemlig ifølge Politiken ti gange så meget som i 2008.

- Vi har skubbet til regeringen for at komme med i dén klub af lande: Tyskland, Holland, Storbritannien og Østrig, som - med Angelas Merkels ord - bekæmper fattigdomsvandring - så EU ikke bliver en social union, siger Brian Mikkelsen.

De Konservative vil skærpe de danske værnsregler for velfærd. For dagpenge kan man vurdere, om østeuropæiske ledige står til rådighed, kontrollen øges, og se på, om østeuropæere skal arbejde 52 uger i Danmark ligesom danske ledige, mener han.

- Vi bliver nødt til at finde en løsning, som sikrer fornuftige værnsregler om offentlige ydelser. Dagpenge koster nu 345 millioner kroner. Det kan blive et kolossalt dræn i statskassen, hvis det vokser, siger Brian Mikkelsen.

Ritzau har forgæves søgt en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som 11. marts varslede skærpet kontrol med EU-borgere på dagpenge og kontanthjælp.

Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) mener, at østeuropæere skal komme til Danmark for at arbejde, ikke for at udnytte de offentlige ydelser.

- Vi skal ikke finde os i, at folk kommer hertil for at få del i vore velfærdsydelser uden reelt at arbejde. Vi skal kontrollere, at de, der er her, også reelt er i arbejde. Hvis man kommer for at bidrage, får man også en del af ydelserne, siger Leif Lahn Jensen.

Danmark støtter Finland i dagpengesag ved EU-Domstolen, siger han.

/ritzau/