Kæmpehvepse invaderer Danmark

Vejret bliver varmere og varmere. Og de nye, rekordvarme, danske somre bringer knap så behagelige ting med sig. Blandt andet den store gedehams.

Stor gedehams er en overdimensioneret hveps - faktisk er den typisk fire gange så stor som de hvepse, der normalt sværmer aggressivt om din softice om sommeren. Og så er de tilsvarende farligere, fortæller Steen Hedrup, der er naturvejleder ved Økolariet i Vejle.

- Den kan sprøjte forholdsvis store mængder ind i blodet. Jeg ville nødigt have sådan én ind i mit hus, siger Steen Hedrup.

LÆS OGSÅ: Gruppe af kæmpe-rotter jagede børn på legeplads

Ifølge ham kom havde den store gedehams allerede nået Vejle-området, som han selv er fra, i 1992. I dag går grænsen omkring Limfjorden. Og der kommer hele tiden flere.
Stor gedehams kommer oprindeligt fra det sydlige europa, omkring Polen. Den har stille og roligt bevæget sig op over Europa, så den første del af Danmark, der blev invaderet af de kæmpestore hvepse, var Bornholm.

Den store gedehams' dronning er dobbelt så stor som resten af flokken - dvs omkring otte centimeter lang. Dronningen flyver rundt i forsommeren og forbereder sig på at bygge bo. Det er dét tidspunkt, det er bedst at komme kæmpehvepsen til livs, fortæller Steen Hedrup.

Hvis man slår dronningen ihjel, bliver der ikke noget hvepsebo. Og hun kan være svær at komme til, når boet først er bygget, siger han.

LÆS OGSÅ: Mutant-rotter indtager Storbritannien

Desuden bygger den store gedehams gerne sit bo på lune steder, og steder, hvor det er svært for mennesker at komme til.

Stor gedehams har - ligesom andre hvepse - ofte en ret aggressiv adfærd. Ud over den anseelige størrelse, kan den kendes på sin brummen, som er betragteligt dybere end en humlebis summen.

LÆS OGSÅ: Danskerne spiste tusindvis af skadedyr

Stor gedehams er især farlig for folk, der er allergiske over for hvepse.

 

Dagens Gossip