Kairo-forhandlinger skal forlænge stabil våbenhvile

Våbenhvilen mellem Israel og Hamas i Gazastriben kører fra onsdag morgen på andet døgn, uden at nogen af parterne har brudt den. Den nuværende aftale om ikke at bekrige hinanden løber frem til fredag morgen, hvis den ikke bliver forlænget yderligere.

Pausen i kampene har betydet, at det har været muligt at bringe nødhjælp ind i de ramte områder, hvor kampene har sendt tusindvis af mennesker på flugt i Gaza og kostet 1875 palæstinensere og 67 israelere livet siden 8. juli.

Anden dag af våbenhvilen er samtidig dagen, hvor forhandlingerne om en mere varig våbenhvile mellem parterne fortsætter i Egyptens hovedstad, Kairo. Men ifølge internationale nyhedsbureauer kommer delegationerne til Kairo med vidt forskellige krav.

Mæglerne fra USA og Egypten vil høre den palæstinensiske delegation, der repræsenterer såvel de palæstinensiske myndigheder som de to militante organisationer Hamas og Islamisk Jihad.

Deres krav indebærer blandt andet, at Israels otte år lange blokade af Gaza skal høre op, ligesom grænseovergangene til Egypten og Israel skal åbnes.

Israelerne, derimod, vil kræve, at Gaza skal demilitariseres, så de radikale islamister i Hamas ikke bombarderer Israel med raketter og mortergranater.

USA's udenrigsminister, John Kerry, der i løbet af konflikten flere gange har forsøgt at mægle, siger, at våbenhvilen bør forlænges ud over de 72 timer, men understreger, at en langsigtet fred er det vigtigste.

- Hvordan skal vi kunne skabe fred? Hvordan skal vi eliminere disse raketter? Hvordan kan vi demilitarisere området og nærme os en anden fremtid, siger han til BBC.

Det er anden gang på fire dag, at parterne bliver enige om en 72 timer humanitær våbenhvile. Det seneste forsøg holdt kun 90 minutter.

Denne gang har Israel trukket alle sine landsoldater ud af Gazastriben, efter at den israelske hær har opnået sit erklærede mål om at ødelægge Hamas' tunneler mellem Gaza og Israel.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip