Kan blive hårdt ramt: Disse danskere står til at miste 160.000 kroner

31/08/2022 16:32

Nicolai Busekist

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den stor gruppe danskere står til at miste 160.000 kroner frem mod slutningen af 2023.

Mest læste i dag

Der er dystre udsigter for økonomien i Danmark, hvilket også sætter sin præg på boligmarkedet. Folk, der ejer sin bolig, kan derfor blive hårdt ramt i den kommende tid.

Ifølge Finansministeriet er der nemlig udsigt til, at priserne vil falde i løbet af 2023. Samlet set kan det resultere i en stor prisnedgang, hvilket kan gøre et stort indhug i den friværdi, som danske boligejere har.

Mere konkret viser en ny prognose fra Finansministeriet, at huspriserne vil stige med 3,1% i år. Til gengæld viser den samme prognose, at det kommer til at gå den anden vej næste år. Det estimeret nemlig, at huspriserne derefter vil falde med 4,8 procent i 2023.

Hvad der gør dette værre er, at Arbejdernes Landsbank ifølge B.T. estimerer, at en stor del af årets prisstigninger allerede har fundet sted.

Det betyder, at det reelle prisfald fra i dag og frem mod slutningen af 2023 vil være væsentligt højere, end den seneste prognose fra Finansministeriet peger på. Skal man tro på den danske bank, vil prisfaldet lyde på ca. 6,5% fra nu og frem til slutningen af næste år.

Ifølge Lisette Rosenbeck Christensen, der er seniorøkonom hos Arbejdernes Landsbank, har Finansministeriets forventninger 'overordnet set' været indenfor skiven af, hvad der forventes. Dog peger hun også på, at de er en anelse optimistiske.

Hun estimerer at den typiske boligejer i Danmark kan se frem til et markant indhug i deres friværdi frem mod slutningen af næste år.

"Omsætter vi Finansministeriets prognose til rede kroner, så betyder det for den typiske boligejer, at der er udsigt til, at parcelhuset kan blive i omegnen af 160.000 kroner mindre værd fra i dag," fortæller Lisette Rosenbeck Christensen.

Det oplyses, at tallet dækker over, at et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter, der i juli 2022 havde en pris på 2.460.000 kr., vil tabe tabe 6,5% i værdi frem mod slutningen af 2023.