Her er græskarrets ‘skjulte’ sandheder.
Lige nu læser andre
Når mørket falder på, og udhulede græskar lyser op i haver og vindueskarme, ender mange af dem som affald dagen efter Halloween.
Men græskar er langt mere alsidige, end mange tror, og kan bruges til både hudpleje, bagværk og sunde snacks.
Organisationen Too Good To Go, som arbejder for at mindske madspild, opfordrer danskerne til at tænke kreativt, når de står med resterne fra de orange dekorationer.
Græskar er proppet med vitaminer og antioxidanter, der gør dem velegnede til andet end gryderetter. Ifølge Too Good To Go kan de eksempelvis bruges til at lave en fugtgivende ansigtsmaske.
En blanding af græskarpuré, græsk yoghurt og honning kan give huden et forfriskende løft.
Læs også
“Græskar er fyldt med vitamin A, C og E, hvilket gør dem til en fantastisk kilde til antioxidanter og antiinflammatoriske forbindelser,” lyder det fra virksomheden.
Her er græskar også godt
Græskar gør sig også godt i køkkenet. Et hjemmelavet græskarbrød med smør, kanel og muskatnød er en klassisk efterårsfavorit, der udnytter det, som ellers ville blive smidt ud.
Og når kernerne ristes i ovnen med lidt olie, salt og peber, forvandles de til en sprød snack, der både er nem og nærende.
For de, der hverken har lyst til at bage eller lave skønhedsprodukter, er der stadig en enkel løsning.
Læs også
Græskar egner sig nemlig fortrinligt til kompost, hvor de beriger jorden med næring.
Det kræver blot, at man fjerner eventuelle pyntegenstande og skærer græskarret i mindre stykker, før det graves ned.
Ved at give de udhulede græskar nyt liv, kan danskerne både mindske spild og få lidt ekstra ud af Halloween.
Too Good To Go håber, at flere får øjnene op for, at de orange efterårssymboler kan blive til meget mere end pynt – de kan blive en del af en bæredygtig vane.