Kapitalpensioner giver statskassen gevinst

Nytårsaften lukker gaveboden, som i to år har skaffet statskassen en gevinst på knap 60 milliarder kroner. Gaveboden åbnede, da S-R-SF-regeringen i 2012 finansierede sin skattereform ved at fremrykke skatten på kapitalpensioner.

Uden gevinsten vokser det offentlige underskud fra 22 milliarder kroner i år til 60 milliarder kroner næste år. Så stiger statens minus fra 1,2 procent til 3 procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Det skyldes ifølge Finansministeriet "bortfaldet af midlertidige indtægter fra omlægningen af kapitalpensioner". Det er henholdsvis 29 og 30 milliarder kroner i 2013 og 2014.

Hertil kommer et minus på fem og tre milliarder kroner, fordi flere har fået udbetalt deres kapitalpension i de to år, viser Økonomisk Redegørelse.

Kapitalpensioner beskattes normalt med 40 procent, før de udbetales. I 2013 sænkede regeringen skatten til 37,3 procent, hvis ejerne betalte skatten forlods. Rabatten er siden forlænget til 2014.

Kapitalpension afløses af aldersopsparing, som beskattes ved indbetalingen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) er ikke bekymret over, at staten forgælder sig 38 milliarder kroner ekstra i 2015.

- Det er en meget ansvarlig økonomisk politik. Ellers ville vi ikke være et af de 10 lande i verden, der får topkarakter af dem, der har allermest forstand på, hvor man stensikkert kan placere sine penge, siger Bjarne Corydon om, at Danmark får topkarakter AAA i tre kreditvurderingsbureauer.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos er bekymret.

- Jeg har en skepsis for fremrykningen af pensionsbeskatning. Det kan være farligt at lægge penge foran politikerne. De kan meget nemt komme til at bruge dem, siger Mads Lundby Hansen.

- Det er vigtigt, at vi diskuterer det. Vi har en enorm pensionsformue i Danmark på over 3000 milliarder kroner og årlige indbetalinger over 100 milliarder kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip