Kaptajn slutter sig til kritik af Helmand-indsats

Danmark har ført krig i Afghanistan uden at have en sammenhængende plan for, hvad de danske soldater skulle foretage sig, mener kaptajn Mads Silberg, der har mistet fem kolleger og efterlyser en samlet evaluering af den danske krigsindsats.

Det skriver Information, efter at den britiske hærs bogaktuelle Helmand-specialist nummer ét, kaptajn Mike Martin, fredag kaldte indsatsen i Afghanistan "helt forfejlet".

Den 41-årige Mads Silberg kom hjem fra Afghanistan for fire år siden. Seks måneders kampe i området omkring Armadillo-basen kostede fem af hans kammerater livet. Andre 74 blev såret og 12 sendt hjem, fordi de ikke kunne klare presset.

- Der var simpelthen ingen plan for, hvad vi skulle foretage os, siger han til Information.

- Vi begyndte forfra hele tiden. Og efterretningsmæssigt var der heller ikke styr på tingene. Vi gik patruljer for patruljernes skyld. Hvad var strategien? Det var kort sagt noget miskmask.

Mads Silberg er stadig ansat i Forsvaret, hvor han skal være klar til igen at være en del af den udenrigspolitiske spydspids, som politikerne stadig ønsker, at det danske forsvar skal være. Men han har mistet troen på, at forsvarsledelsen og de danske politikere ved, hvad de laver.

Det er især manglen på sammenhæng i det, de i alt 17 danske hold foretog sig i Helmand, som falder den erfarne kaptajn for brystet.

- Der var ingen sammenhæng mellem det, hold otte gjorde, og det, vi på hold ni blev sat til. Og det samme gjaldt holdet efter. Hver gang, der kom en ny styrkechef (hver sjette måned, red.), fik vi en ny plan og en ny opgave, siger Mads Silberg til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip