Karzai: USA afgiver løfte til Afghanistan

Skrevet af admin

|

21/11/2013

Dagens topnyheder

Afghanistans præsident, Hamid Karzai, anbefaler et klanråd og politiske ledere, at de skal støtte en sikkerhedspagt med USA, men siger samtidig, at der ikke er tillid mellem de to lande.

Klanrådet, der kendes som loya jirga, samlede sig torsdag dagen efter, at den afghanske regering og USA enedes om sikkerhedspagten.

De omkring 2500 deltagere på det afghanske møde skal over de næste fem dage beslutte, om de vil støtte pagten.

- Min tillid til USA er ikke stor. Jeg stoler ikke på dem, og de stoler ikke på mig, fortæller han deltagerne.

- Gennem de sidste 10 år har jeg måttet kæmpe med dem, og de har brugt propaganda mod mig.

Hvis klanrådet godkender aftalen, vil op mod 15.000 amerikanske soldater kunne blive tilbage i Afghanistan, når den Nato-ledede styrke Isaf i løbet af næste år trækker sine kampstyrker ud af landet.

Karzai oplyser, at præsident Barack Obama har sendt ham et brev med forsikringer om, at en sikkerhedspagt med USA er i Afghanistans bedste interesse.

Han siger til forsamlingen, at Obama har afgivet et løfte om, at amerikanske styrker kun vil trænge ind i afghanske hjem under ekstraordinære omstændigheder.

Det er et af de punkter, som Karzai har været modvillig over for, og som forsinkede aftalen om en sikkerhedspagt.

Forhandlingerne blev imidlertid afsluttet onsdag.

Taliban-oprørerne har kaldt klanrådets møde om sikkerhedspagten en farce.

Oprørene har tidligere demonstreret deres foragt over for loya Jirga, da de i 2011 sendt to granater mod det store telt, hvor klanrådet holdt sit møde.

Amerikanske styrker trængte i 2001 ind i Afghanistan efter terrorangrebet på New York og Washington, der kostede op mod 3000 mennesker livet. De fordrev det regerende Taliban, som lod al-Qaeda og lederen Osama bin Laden operere på afghansk jord.

Danmark havde i 2011 720 danske soldater i Afghanistan. Det antal er i løbet af efteråret faldet til 300.

/ritzau/Reuters