A-kasse: Selvstændige græder ingen tårer over nedlagt barselsfond

Regeringen vil afskaffe barselsudligningsordningen for selvstændige, der skulle give personer med egen virksomhed en bedre lønkompensation end tidligere.

Den beslutning bakkes op af Majken Dybbro Hansen, der er afdelingsleder i Ase Selvstændig, som er en forening for de af a-kassen Ases medlemmer, der er selvstændigt erhvervsdrivende.

- Tryghedsskabende ordninger er uden tvivl enormt vigtige for vores selvstændige medlemmer, men den konkrete udformning af dem har stor betydning for, om de falder i god jord, siger hun.

Barselsudligningsordningen for selvstændige blev vedtaget i forbindelse med finansloven for 2012.

Loven trådte i kraft 1. januar 2014, og 1. oktober skulle de første kompensationer udbetales, men det bliver altså ikke til noget, fordi ordningen skrottes.

Og der ville muligvis heller ikke have været ret mange, som havde søgt penge, hvis den var ført ud i livet, mener Majken Dybbro Hansen.

- Den blev indrettet på en måde, så mange selvstændige ikke rigtigt får glæde af den, fordi de ikke kan være væk fra deres virksomhed i længere tid af gangen.

- Derfor er der heller ikke mange af dem, der er triste over, at den bliver taget af bordet igen, mener hun.

Det var meningen, at alle selvstændige skulle bidrage til fonden, og forventningen var, at op imod 200.000 virksomhedsejere var omfattet.

Det viste sig dog hurtigt, at mange af dem, der fik tilsendt indbetalingskort, ikke kunne betegnes som selvstændige erhvervsdrivende alligevel.

Det egentlige antal var formentlig kun 40.000, og så var det svært at få den oprindelige finansieringsplan til at slå til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip