Kattens til jul: Når Garfield bestiger juletræet

Julen er ikke nødvendigvis en rolig tid, hvis man er den heldige ejer af en kat. Julens potteplanter, udsmykning på juletræet og krøllede gavebånd er oplagte legesager for et nysgerrigt firbenet familiemedlem. Problemet er bare, at mange af julens potteplanter er giftige for katten, og at julens dekorationer risikerer at lokke mis til at ‘lege med ilden’.

- De fleste tror, at katte ved, hvad man skal undgå at tygge i - men sådan er det desværre ikke. Det kan være tilstrækkeligt for katten, at en plante dufter godt eller ser spændende ud, og der skal ikke tygges længe på en julestjerne eller en hyacint, før der opstår forgiftning med mavesmerter og opkastning til følge, siger dyrlæge Lene K. Jørgensen fra Agria Dyreforsikring.

Stads og garn i mavesækken

Glitter, gran og raslende gavepapir - og især de krøllede gavebånd - er en drøm for legesyge poter.

- Som dyrlæge holder jeg aldrig op med at undres over, hvor mærkelige ting, vi fisker ud af kattes maver, siger Lene.

Blandt de uhensigtsmæssige godbidder er gavebånd, sejlgarn, nødder og småt farverigt legetøj. En uundgåelig konsekvens af kattens nysgerrighed er naturligvis, at grantræets entre midt i dagligstuen skal udforskes. Op i træet med mis - og træet risikerer at vælte med stads og herlighed, hvis ikke det er surret godt fast.

Afsvedne knurhår og brand

Stearinlys og juledekorationer hører julen til - men er og bliver et sats, hvis mis er vant til at færdes i møbler og på borde. En svingende hale eller en nysgerrig snude kan på et øjeblik resultere i afsvedne knurhår eller i værste fald en forbrændt kat. Et væltet stearinlys kan selvfølgelig også forårsage brand.

Katte elsker farlig kølervæske

Et forhold, de færreste er opmærksom på, er, at katte kan finde på  at slikke kølervæske i sig. Pas derfor på, hvis du spilder i sneen, når du fylder på bilen. Kølervæske er meget giftigt og kan føre til nyresvigt, som er livstruende. Ved mistanke om forgiftning forårsaget af kølervæske skal katten straks til dyrlægen.

 

Dagens Gossip